close
LifeStyle

Ето причината да не можете да заспите през лятото

bezsynie

Няма нищо по-разочароващо от това да легнете на влажни и потни чаршафи и да се въртите цяла нощ. Оказва се, че има научна причина да се чувствате некомфортно в горещата спалня и това е разликата между телесната и стайната температура, която е много малка и води до безсънна нощ.

Оптималната разлика между основната телесна температура – 37 градуса, и тази на помещението, трябва да около 16-17 градуса, за комфорт по време на сън.
Като част от естествения ритъм на тялото, нашата вътрешна температура пада около половин градус вечер, като сигнал преди лягане. Ето защо една по-хладна спалня помага за по-добрия сън.

Все пак, за да спите добре, не е нужно да пускате климатика. Ето какви съвети за по-добър сън през лятото дават експертите.

Дръжте щорите затворени
Обляна от слънце стая може да звучи чудесно, но в действителност тя може да се превърне в пещ през лятото.

За да запазите стаята хладна, просто затваряйте щорите през деня. Блокирането на слънцето и топлината означава по-хладна стая по време на сън.

Яжте по-малко на вечеря
Храненето точно преди лягане може да е причина за лошия сън, защото тялото ви започва да работи на по-висока скорост, за да усвои храната. Затова вечеряйте поне час и половина до два часа преди лягане.

Ако сте гладни, хапнете малко плодове, малка купа зърнени храни или малко сирене и бисквити, за да запазите телесната температура под контрол, но и да не се разсъните.

Използвайте изсушител
Нивото на влажност се повишава при по-топло време, което води до дискомфорт и повече потене. Затова, ако пуснете изсушител, ще намалите това чувство на „тежест“.

Вземете гореща вана
Това изглежда неуместно, но всъщност, след като излезете от нея, температурата на кожата ще бъде повече от тази в стаята и ще усетите лек хлад. Освен това ще ви приспи.

Заобиколете се с дишащи тъкани
Ако не се чувствате комфортно, изберете спално бельо от леки и дишащи тъкани, като памук, коноп и бамбук.

В случай че спите на матрак или възглавница с пяна, сменете ги, защото те абсорбират топлината и създават чувство за повече горещина. /profit.bg