close
LifeStyle

Женското сърце бие по-бързо от мъжкото

syrce-ritym

Може и да не го осъзнавате, но най-новите изследвания показват, че мъжкото и женското тяло работят според много различни биологични часовници, информира „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Канадско проучване е установило, че жените имат циркаден ритъм, който тече между 1,7 и 2,3 часа по-напред от партньорите им. Това означава, че те могат да се чувстват по-уморени рано вечер в сравнение с мъжете.

Такива разлики се дължат основно на влиянието на нашите полови хормони, казва д-р Адам Тейлър, лектор по анатомия в медицинския университет в Ланкашър, Англия.

„Тези хормони могат да повлияят на здравето ни във всички аспекти – от това колко бързо расте косата ни и колко бързо мигаме до това колко бързо смиламе храната и преработваме алкохола“, обяснява още той.
Ето някои разлики между мъжкото и женското тяло.

Мъжете смилат храната по-бързо
На храната отнема една пета по-дълго да премине през храносмилателната система на една жена, в сравнение с мъж,  казват гастроентеролози. Причината е, че жените имат по-малки стомаси, които произвеждат по-малко киселина, за да смелят храната. В резултат на това жените са по-склонни да имат по-редки изхождания в сравнение с мъжете.

Женските сърца бият по-бързо
Сърцето на жената е около две трети от размера на мъжкото, със средно тегло от 120 грама, в сравнение със средно 180 грама при мъжа. Докато сърцето на мъжа бие средно 70-72 пъти в минута, сърцето на възрастна жена е с ритъм от 78-82 удара в минута.

Жените се напиват по-бързо от мъжете

Има една научна причина защо малко жени могат да пият колкото мъжете – те имат по-малко от ензима, който разгражда алкохола преди той да влезе в кръвоносната система. Изглежда, че това е и причината жените да страдат повече от махмурлук на следващата сутрин.

Учени от университета в Мисури са открили, че най-честите оплаквания при махмурлук като дехидратация, умора, главоболие, гадене и повръщане са по-тежки при жените, отколкото при мъжете.
Жените трябва да пият само половината от това, което мъжете консумират – между 7 и 13 питиета седмично, за да бъдат изложени на риск от, свързани с алкохола, заболявания на черния дроб.

Косата на мъжа расте по-бързо
Като цяло човешката коса расте с 1,25 см на месец. Но мъжките кичури растат с около 6,5 на сто по-бързо от тези на жените. Това е така, защото те има повече от мъжкия полов хормон тестостерон, който стимулира фоликулите да произвеждат коса по-бързо.

Жените пък имат в тялото си женския полов хормон естроген, който удължава цикъла на растежа на косъма.