close
България

Животът поскъпва със 7 лева на човек заради новите цени на газ, ток и парно

pari-nedostig-pensioner

Цените на основните стоки и услуги тръгват нагоре. Животът през следващите месеци ще поскъпне средно със 7 лв. на човек, прогнозират от КНСБ. Причината за това е скокът в цените на тока и природния газ.

По всичко личи, че ни очаква една по-солена зима. Потвърждават го и анализите на синдикатите. По-скъпият природен газ бързо ще повлече нагоре цените на парното, топлата вода, а от там – и на някои основни стоки и услуги.

Така животът у нас ще поскъпне – средно с между 5 и 7 лв. месечно за всеки от нас, показват сметките на КНСБ. Ако през юни на човек от домакинство са били нужни 590 лв., за да преживее месеца, сега средно ще трябва да разполага с 595-597 лв., за да покрие основните си разходи. От юли природният газ поскъпна с 10,81%, парното – средно със 7,33 на сто, а електроенергията – средно с 2,03%.

Най-сериозен ще е ударът за столичани, тъй като над 60% от тях се отопляват на парно. Ако досега средната им сметка за отопление и топла вода и е била 150 лева, през идващите зимни месеци се очаква тя да скочи с поне 11 лева. Това означава допълнителен разход от 55-60 лв. за целия сезон.

Отоплението, осветлението и топлата вода представляват около 12% от всички разходи на семейството, изчисляват от КНСБ. Разходите ни за тях ще скочат с около 2-3 на сто.

Статистиката на КНСБ показва и очакване за по-голяма енергийна бедност през зимата на 2018 г. Според Евростат 36,5% от хората у нас нямат възможност да поддържат дома си достатъчно топъл. /NOVA