close
България

Журналистът Щилияна Василева е носител на наградата „Д-р Иван Селимински” за 2020 г.

obtshina-sliven

Наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край – „Д-р Иван Селимински”, за 2020 г. се присъжда на Щилияна Василева. Тя е дългогодишен сливенски журналист и публицист. Разработва публицистични теми и проблеми от настоящето и миналото на Сливен и живота на неговите граждани, творци и духовни лидери през целия си 40-годишен журналистически стаж, като автор на стотици публицистични и журналистически материали.

Щиляна Василева създава вестника на старите сливенски родове „Сливен“ на Сдружение „Мати Болгария“, на който е главен редактор до днес. В издадените досега 20 броя, вестникът се занимава с тематика, свързана с родовата памет, със забележителните моменти от историята на града и неговите най-достойни представители. Съставител и редактор е на тритомния сборник „Сливенци. Старите родове“.

Редактор е на няколко книги и сборници с материали за историята на Сливен: „Страници от историята на сливенската адвокатура“, „Нашето медицинско поколение“ /за старите сливенски лекари/, „100 години светлина“ /за 100-годишнината на Трето училище/ и др.

Член е на Съюза на българските журналисти от 1990 година. Носител е за 2007 г. на журналистическата награда „Димитър Пешев“, учредена от фондация „Междуетническа инициатива за човешки права“, Програмата на ООН за развитие, БТА и Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски“. През 2002 г. е отличена с награда на Петия национален конкурс „Журналист на годината“ на Синдиката на българските учители, за отразяване на неговата дейност. Получава трета награда за проза в Шестия международен конкурс „По стъпките на лятото“ на фондация „Буквите“ и БНР.

В момента е собственик, администратор и редактор на регионалния уебсайт за общество и култура „Ирида Сливен“.

Щилияна Василева беше предложена за удостояване с наградата от Сдружение „Мати Болгария“ и фондация „Памет“, подкрепени от Женско дружество „Майчина длъжност“. Наградата ще й бъде връчена на тържествен концерт в рамките на програмата за отбелязване на 26 октомври, Димитровден – празник на Сливен.