close
България

Жълт и оранжев код за дъжд и силен вятър

dyjd-chadyr-esen

Днес ще бъде предимно облачно и на много места ще има валежи от дъжд, значителни в крайните северозападни райони, а вечерта и през нощта срещу понеделник в Западна и Централна България. В Източна България валежите ще са слаби и на отделни места. Там, както и на места северно от планините, ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Ще остане топло за сезона с максимални температури между 17° и 22°, по-ниски в крайните северозападните райони, където ще вали почти без прекъсване, както и по поречието Дунав, там вятърът ще е от изток-североизток.Това е прогнозата на НИМХ.

Оранжев код за дъжд обявен за днес за област Видин. Очакват се  значителни валежи – до 65 литра на квадратен метър. В други 10 области от Западна и Южна България действа предупредителен  жълт код за дъжд.

А в 15 области предимно в източната част на страната е в сила жълт код за силен вятър. Само в областите Плевен, Русе и Пловдив за днес не са обявени предупреждения.

Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, над 2300 метра – сняг. Ще духа силен и бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра – около 5°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.