close
България

Жълт и оранжев код за опасно време днес

vqtyr-chadyr

Днес ще е предимно облачно. Валежите ще продължат, като по-значителни ще са главно в планинските райони. Ще има и гръмотевици. Ще духа до умерен, в Източна България временно силен югозападен вятър. След обяд в задната част на Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. В Северозападна България температурите ще се понижават и към 14 часа ще са между 5° и 8°, докато в останалата част от страната ще е топло и максималните ще са между 15° и 20°, в София – около 16°.Това е прогнозата на НИМХ.

Оранжев или жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна днес.  Оранжев код за обилни количества валежи е обявен за областите Благоевград, Смолян и Кърджали. В Смолян и Кърджали, освен за дъжд, синоптиците предупреждават и за силен вятър.

Жълт код за валежи е обявен и в още седем области на страната: Видин, Монтана, Враца, София област, Пазарджик и Перник.

В други 13 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са областите Пловдив, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. В област Хасково, освен жълт код за обилни валежи, е обявен и за силен вятър.

В планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд, само по най-високите части – от сняг. На много места в масивите от Западна България количествата ще са значителни. Ще има и гръмотевици. Ще духа силен, временно бурен югозападен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от северозапад. С него ще нахлува студен въздух и отначало в западната част на Стара планина дъждът ще преминава в сняг. Ще бъде сравнително топло с максимална температура на 1200 метра – около 11°, на 2000 метра – около 5°.

По Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 17°-19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 2-3 бала.