close
България

Жълт код за валежи и бури от утре в 19 области

opasniBB_1

Още в тази вечер и през нощта очакваме студен атмосферен фронт да премине над страната. Очакват се интензивни краткотрайни валежи с мощни гръмотевични бури в Западна България и по-конкретно в планинските райони и крайния Северозапад.

Температурите ще паднат между 5-10 градуса в сравнение с днешните.

В първия ден на новата седмица времето ще е динамично и неустойчиво. На много места в западните и централните райони се очакват краткотрайни, но на места интензивни превалявания с гръмотевици. Има условия за локални бури с градушки и силни пориви на вятъра, предупреждават от НИМХ.

В някои райони на Централна България – в Дунавската равнина, Предбалкана и Стара планина ще паднат около и над 30 литра на квадратен метър дъжд за денонощието.

За 19 области на страната е в сила жълт код за опасно време.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Русе.

Има опасност от наводнения. Ниво “Тревога” в следващите 48 часа е в сила за река Тунджа около язовир Копринка. Под наблюдение са реките Тимок, горното течение на Огоста и старопланинските притоци на Искър, река Вит около Тетевен, долното течение на Осъм, реките Янтра и Росица, както и реките Исток (приток на Места) и Градевска (приток на Струма).

Очаква се валежите да продължат до сряда, след което в цялата страна времето ще бъде слънчево.