close
България

Жълт код за валежи и гръмотевици в 5 области

chadyr-dyjd

Днес от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони през деня ще е предимно слънчево. Преваляванията, които започнаха през нощта в Източна България ще са по-слаби и на по-малко места. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°.

Жълт код за обилен валеж и гръмотевична активност е в сила за 5 области от страната за днес. Областите, за които важи предупреждението са: Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас.

В областите Добрич и Варна се очаква силен вятър над морето. Там вятърът ще се усили от запад-северозапад – 12 м/сек. (6 бала по Бофорт). Поривите на вятъра ще са 15-20 м/сек. (7-8 бала по Бофорт).

По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, на север 1-2.

В планините от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.