close
България

Жълт код за вятър и сняг

stud-snqg-zima

Днес времето над страната ще е предимно облачно, на много места с валежи, значителни в Западна България. В Предбалкана и високите полета на Югозападна България валежите ще са предимно от сняг, в останалите райони – от дъжд. Ще духа умерен, временно силен, северозападен вятър и с него температурите още ще се понижат, максималните ще са между 3° и 8°, по-високи в Югоизточна България, в София около 3°.

Жълт код (предупреждение от първа степен) за силен северозападен вятър в западната половина от страната, обяви НИМХ. Поривите ще достигат до около 20 m/s. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габров, Пазарджик, Пловдив и Благоевград. За областите София-град, София-област и Перник е издадено предупреждение от първа степен (жълт код) освен за вятър, също и за продължаващи снеговалежи с натрупване на снежна покривка до 10 см.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър е па високопланинските проходи ще има виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 6°.

Над Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд. Ще духа предимно умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 11°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.