close
България

Жълт код за силен вятър в 12 области в страната

vqtyr

Днес в сутрешните часове в източните райони валежите ще спрат, облачността ще намалее и през деня в страната ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще бъде ветровито и за 13 области от странатa е в сила предупреждение от първа степен (жълт код) за умерен до силен запад-северозападен вятър. Предупреждението за потенциална опасност ще важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. Жълтият код е обявен заради умерен и силен запад-северозападен вятър, който ще духа през деня, като поривите му ще достигат 20-22 m/s. Това е прогнозата на НИМХ.

Дневните температури още малко ще се понижат и максималните ще бъдат между 21° и 26°, в София около 21°.

Над планините облачността ще е променлива, но само на отделни места ще превали. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, но в сутрешните часове на места все още ще има значителна облачност и валежи. След обяд временни увеличения на облачността ще има по северното крайбрежие, но ще бъде почти без валеж. Ще духа умерен до силен северозападен вятър, който след обяд ще отслабне. Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 24°-25°, само по най-северното крайбрежия около 18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.