close
Свят

Забраняват пластмасовите еднократни продукти в ЕС?

plastmasa chashi

Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба в Евросъюза. Сламките, приборите за хранене и клечките за уши в бъдеще ще трябва да бъдат направени от устойчиви материали, съобщи Дарик.

За да влязат в сила новите правила, трябва първо да бъдат одобрени от 28-те членки на Съюза. Серията от предложения на ЕК целят намаляване на пластмасовите отпадъци, заяви първият зам.- председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

„Рискуваме да задушим океаните ни с пластмаса. Това ще се отрази на хранителната верига и човешкото здраве. Гражданите наистина ги е грижа за това. Проучване на „Евробарометър“ показва, че 87% са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. Направихме широко допитване как да решим този проблем. 97% от анкетираните са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни“, обясни той.

Предложената от ЕК директива настоява за забрана на пластмасовите прибори за хранене, коктейлните бъркалки и сламки, пръчките за балони, клечките за уши, но не се посочва крайна дата.

Тези продукти да бъдат направени от устойчиви материали, настоява планът. Според българския евродепутат Андрей Ковачев, член на Комисията по околна среда в ЕП, приемането на директивата няма да е лесно и ще отнеме време.

Директивата на ЕК предвижда още принос на производителите на пластмасови изделия към цената за управление на отпадъците и настоява за стимули при разработка на по-малко замърсяващи алтернативи.

Предлага се още производителите на пластмасови риболовни принадлежности да покриват разходи за събиране на отпадъци в пристанища. Планът предвижда, че страните членки трябва да събират 90% от пластмасовите бутилки за питиета до 2025 г. чрез система за рефинансиране при предаване.

Той изисква от производителите по-ясни означения за продуктите им, за да бъдат информирани потребителите колко боклук отделят. Предложенията, плюс едно направено през януари, което изисква всички пластмасови опаковки да се преработват до 2030 г., идва след решението на Китай да забрани вноса на отпадъчни продукти за рециклиране.

ЕС изнася сега около половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай. Годишно ЕС произвежда годишно 500 хиляди тона пластмасови продукти.