close
България

Завършването на оградата на българо-турската граница се отлага за януари

ograda-balgaro-turska-granica

Оградата по границата с Турция ще бъде готова през януари. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание заместник-министърът на вътрешните работи в оставка Филип Гунев, цитиран от БТА. Тогава вероятно ще са готови последните участъци от съоръжението, които бяха възложени през ноември.

Гунев дойде в парламента, за да изясни разходите и сроковете за изграждането на съоръжението, след като Драгомир Стойнев от БСП Лява България се изказа от парламентарната трибуна, че цената на оградата е достигнала 250 млн. лева.

За оградата по българо-турската граница са платени над 169,309 млн. лева заедно с изграждането на пътя, обясни Гунев. Той уточни, че без стойността на пътя сумата възлиза на 145 млн. лева. В края на октомври са били предоставени последните 20 млн. лева за изграждане на 20 км допълнителна ограда на територията на област Хасково по протежението на река Тунджа. Осигурени са и допълнителни средства за довършване на защитното съоръжение и пътя на територията на област Бургас.

Той посочи, че не може да се прави сравнение с цената при изграждане на предишен участък от оградата, защото тя варира значително в зависимост от терена.

Заместник-министърът съобщи, че са разпоредени проверки, за да се следи за раздуване на цените.

Припомняме, че в края на ноември военният министър в оставка Николай Ненчев изрази надежда, че оградата ще бъде завършена преди края на годината.

Заместник-министърът на вътрешните работи коментира, че ефектът от оградата е осезаем и там, където е изградена, в пъти спада миграционният натиск. /investor.bg