close
България

Загробиха животинските отпадъци край сливенското село Гавраилово

bager

Животински отпадъци са били загробени снощи от служители на ОДБХ край сливенското село Гавраилово, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев, предава БТА.

Сигнал за изхвърлени животински отпадъци в местността до пътя Гавраилово – Бяла е бил подаден вчера следобед от спешния телефон 112 до дежурния в община Сливен, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Стефан Радев е разпоредил да бъде оказано съдействие с техника на служителите на ОДБХ – Сливен.

Районът бе дезинфекциран, като всички дейности по загробване и дезинфекция приключиха около 21.00 ч. снощи, посочи д-р Пенчев. По думите му, вероятно става дума за останки от заклани прасета, в напреднал стадий на разложение, като подчерта, че стопаните отдавна са получили препоръки и информация за превантивните мерки, свързани с болестта Африканска чума по свинете. Нямало други сигнали за нерегламентирано изхвърлени животински отпадъци на други места в областта.

Д-р Пенчев припомни, че над 90 на сто от животните в стопанствата, тип „заден двор“, в санитарната зона на областта са вече умъртвени от стопаните си.