close
България

Задържаха бургазлия с 300 кг незаконен улов на таранка и шаран

riba

Близо 300 кг риба (таранка и шарани), 2,5 км рибарски мрежи, както и три рибарски лодки задържаха служителите на Четвърто Районно управление – Бургас и „Специализираните полицейски сили“ при ОДМВР – Бургас при осъществена полицейска операция в района на езерото Вая.

Задържан е 33 годишния бургазлия С.Ч., който е отведен в Четвърто Районно управление – Бургас. Риболовните атрибути, както и рибата са конфискувани, като предстои предаването й на Дирекция „Социален патронаж“ към Община Бургас, откъдето да достигне до трапезата на социално слаби бургазлии в навечерието на празника на Св. Никола – Никулден.

Припомняме, че преди седмица служителите от сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас със съдействието на служители от Районно управление – Айтос задържаха на входа на Айтос тон и 200 кг риба от вида „сребриста каракуда“ и „платика“. Рибата бе превозвана с т.а. „Мерцедес Спринтер“, с хасковска регистрация, управляван от 46 годишния Б.А. от Бургас, с който се придвижвал и 52 годишния Д.Ч. от Бургас. Двамата мъже твърдели, че уловът е от язовир „Цанко Церковски“ край Карнобат и бил предназначеа за пласиране в Русе. От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи, поради което своевременно са информирани служителите на ИАРА – Бургас и ОДБХ – Бургас.

С оглед поверените им законови компетенции служителите от двете институции извършили конкретни проверовъчни действия, в хода на които са констатирани нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите. Установено е, че рибата е уловена в язовир „Мандра“, като тон от нея е от вида „сребриста каракуда“ /таранка/ и 200 кг е от вида „платика“. Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на Дирекция „Социален патронаж“ към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ – Бургас изготвили два акта.