close
България

Задържаха над 2 000 литра безакцизен алкохол по Черноморието

alkohol-rakiq

2 029 литра алкохол, търгуван и съхраняван в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове откриха митнически служители при проверки в района на Черноморието само в рамките на два дни. Задържани са 1 506 литра етилов алкохол с характеристики на ракия, 323 литра течност с характеристики на вино и 200 литра с характеристики на бира при извършени три отделни проверки – в хотел в град Китен, в хотелски комплекс в курорта Слънчев бряг и в частен имот на територията на област Варна. Проверките са в резултат на проведени оперативно-издирвателни действия и събрана информация за нерегламентирано разпространение на алкохол в обекти през активния сезон на Черноморието.

Служители на митническа мобилна група /ММГ/ и Митница Столична, съвместно със служители на Националната агенция за приходите /НАП/ извършват проверка в хотел в гр. Китен. При проверката, в избено помещение използвано за склад, служителите откриват 1 039 литра етилов алкохол с характеристики на ракия в бидони с вместимост по 120 литра. За установения алкохол не са представени данъчни документи по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. От течността са взети проби за анализ, с цел точно установяване вида на стоката.

Същият екип извършва проверка в хотелски комплекс в курорта Слънчев бряг. В необозначено складово помещение зад централната кухня на хотелския комплекс са открити 17 пластмасови туби с вместимост по 19 литра всяка, пълни догоре. 8 от тубите са съдържали бледожълтеникава течност с мирис на вино с общо количество 152 литра, а останалите 9 туби – червеникава течност с мирис на вино с общо количество 171 литра. В същото помещение са установени и 4 метални съда /кега/ с вместимост по 50 литра. Те са били пълни догоре и с поставени пластмасови фабрични капачки. Съдържането им е общо 200 литра бира. За установените наличности алкохол не са представени данъчни документи по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза.

Екип на митническа мобилна група е извършил проверка в имот в с. Господиново, общ. Бяла, област Варна. На територията на имота е регистриран специализиран малък обект за дестилация /СМОД/ с два съда за изваряване на ракия с вместимост по 250 литра. При проверката, в гаражно помещение към имота са открити четири съда с етилов алкохол с характеристики на ракия. Общото количество е 467 литра, за които не са представени документи по смисъла на Закона за акцизите и данъчните складове, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. Взети са проби от задържания етилов алкохол. След излизане на лабораторните експертизи ще бъде образувано административнонаказателно производство.