close
България

Законът за бурките продължава с пълна сила

parlament-plenarna-zala

След остри дебати парламентът прие преди минути проектозакона за забрана на носенето на бурки на публични места. „За“ гласуваха 121, а „против“ едва 22.Изказване на Хюсеин Хафъзов от ДОСТ предизвика остра критика от страна на Красимир Каракачанов.  „Фереджето е вид бурка! Това е разфереджаване! Погазвате честта на мюсюлманките с този закон! Вие обиждате цялата ислямска общност в световен аспект! Нещастието на някой е щастие за вас“, каза Хафъзов.

„Аз за разлика от вас съм истински мъж. Този закон се отнася за определени кръгове от хора, които се радикализират. ВМРО в редовете си е имала хиляди българи мюсюлмани. Вашите аргументи биха направили чест на партията на Ердоган, вие дори заплашихте страната си. В коя Конституция се заклехте или обслужвате чужди интереси“, запита Каракачанов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт заяви категорично, че този закон е, за да предпази мюсюлманите от външните фактори, които се опитват да ги разединят.

Валери Жеблянов от БСП също се включи в дебата. „Дори в османската империя е имало забрана за религиозни облекла. Оспорвате ли го?“, попита той Хюсеин Хафъзов.

„Много е интересна темата, когато се касае до ограничаване на ислямската общност. Помня разказите на бабите си, че са били насилвани да свалят забрадките и фереджетата. Помним това и знаем, че този закон е първа стъпка към ограничаване на ислямското облекло. Не ми давайте пример от преди няколко века, защото живеем в 21 век“, отговори Хафъзов. /БЛИЦ