close
България

Започват „Потомци на войводи”

fest_voivodi

От 11 до 15 май на крепостта Туида ще се проведат творческите игри „Потомци на войводи”. Те са организирани от сдружение „Войводите на Сливен”, с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, Община Сливен, Късноантична и средновековна крепост Туида, Музей на текстилната индустрия, Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина”, Спортен клуб „Станка Златева”, ПГХТ „Акад. Н.Неделчев”, клубове „Млади възрожденци” от област Сливен, Сдружение „Читалища”-Сливен, АНПТ-Сливен, Детски клуб „Млад родолюбец” при НУ „Любен Каравелов” в Нова Загора, винарска изба „Афузов”, винарска изба „Домейн бойар”, Работилница за снимки – фото „Минал век”, фолклорен клуб „Сливенци”, представители на национално дружество „Традиция”, Инициативен комитет „Родолюбци”-Сливен, сдружение „Хайдути”.

Заради очакваното дъждовно време, началото на игрите ще бъде дадено на 11 май в 17 часа на голямата сцена. Половин час по-късно ще се състои награждаването на отличените деца в кампаниите „Хайдушки времена“ и „Сръчността на българката“. В 18 часа е началото на постановката „Детските години на Хаджи Димитър” на театрална трупа с ръководител Вяра Начева. В програмата следват концерти на АНПТ-Сливен, а от 19 часа е дегустацията „Топли сливенски милинки”.

Предвидените по продварителната програма за 11 май събития /концерт на певчески фолклорни групи от сливенски читалища, училище по народни хора и детски занимания в три модула/, се преместват на 15 май.

Програмата на 12 май предвижда фолклорни концерти, творчески занимания за деца, училище по народни танци, музикално-танцов спектакъл, дегустация на баници и сливенски гювечи, театрални спектакли и др. На 13 май ще има борби с участието на спортистки от клуба на Станка Златева, дегустация на боб чорба, пехливанска надпревара, клетва и др.

В богатата на събития програма се очаква да се включат над 500 изпълнители – танцьори, певци, музиканти и актьори. Децата, които по интересен начин ще „влязат“ във времето, в което в Сливенско са се подвизавали славни войводи, ще са над 300, на възраст от 6 до 10 години. Техни ментори ще бъдат младежи доброволци от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ПГХТ „Акад. Н.Неделчев” и ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”. Темите, по които децата ще могат да научат нови неща, са: звездно небе, хайдушка метеорология, природен компас, избор на войвода, храна от природата, хайдушка медицина, хайдушки оръжия, хайдушко облекло и др. Интересни игри и предизвикателства ще съпътстват неформалните уроци на открито. Децата ще пишат със собственоръчно направено мастило от шикалки с пера от птици върху кожа, ще научат тайни знаци и пароли, по които ще различават свои от чужди. Ще изпробват силите си, прескачайки купа сено, и още други безброй предизвикателства.

В неделя ще има гости от Нова Загора, а и в двата почивни дни се очакват туристи-родолюбци от Габрово, които са проявили интерес към инициативата. Освен игрите, всички участници и гости ще могат да опитат топли сливенски милинки, или баници с различна плънка, или прочутите сливенски гювечи…

Елате и вие, за да чуете песни за славни хайдути, да видите театрални постановки на открито и да опитате от вкусните сливенски гозби.

Програма Потомци на войводи