close
България

Започва възстановяване на улиците в Бургас след големия сняг

dav

Кметът на Община Бургас Димитър Николов разпореди да започне незабавно възстановяване на пътната инфраструктура в града, компрометирана в резултат на тежките зимни условия, работата на снегорините и използването спрямо изискванията на сол, луга и пясък при снегопочистването.

Пътните фирми трябва да доставят спешно подходяща техника и материали, които да позволят запълването на дупки при зимни условия.

Още в понеделник започва асфалтирането с машина, която използва специална технология при минусови температури – впръскване под налягане на асфалтираща смес в засегнати участъци. Запълването на уличните дупки ще започне от кръговото на входа на Бургас от София. Ще се ремонтират всички компрометирани участъци по основните пътни артерии и ще се продължи по останалите улици. Екипите ще прекъсват работа при дъжд и снеговалеж.

Освен запълването на дупките, на всички пътни фирми е разпоредено в най- кратки срокове да ремонтират компрометираните от снегорините и при пътно-транспортни произшествия парапети, мантинели, знаци и светлоотразителни кабари, като разходите ще бъдат за сметка на снегопочистващите фирми.

На фирмите, отговарящи за зимното поддържане, е разпоредено да извършат ремонти на автомобилите си и да заредят базите си с нови количества луга, сол и пясък.

До средата на следващата седмица всички териториални директори и кметски наместници трябва да предоставят справка за състоянието на шахтите, отводнителните канали за дъждовна вода и помпените станции, заради предстоящото снеготопене.

Бургаският кмет разпореди на ресорния си заместник да бъде  предявена  претенция към фирмата изпълнител на спирките, и всички седалки с корозирало покритие ще бъдат подновени с нови, така че да отговарят на предварително обявените спецификации при доставката им.

Служители на Община Бургас извършват оглед на всички обществени сгради и социални домове за евентуални течове от покривните конструкции в резултат на големите снеговалежи.

За разлика от други години, когато кърпежите започваха в средата на месец март, тази година те ще започнат още през януари. Причина за предсрочните ремонти по необичайно време са дупките, които очаквано се отвориха в следствие на тежките зимни условия. За да се осигури проходимост на основните пътни артерии, достъп до работните места, болничните заведения и училищата, вече две седмици улиците на Бургас се обработват с големи количества луга и сол, които в комбинация с лед компрометират бързо асфалта.

Ударното използване на тези материали беше необходимо, за да се  отговори с реални действия на сигналите на гражданите за почистване на улиците и да се обезпечи нормалния ритъм на живот на града при тежките зимни условия.

Температурите в момента не позволяват полагането на топъл асфалт, а асфалтовите бази в момента са затворени. Затова освен впръскването на асфалтираща смес в компрометираните участъци, част от дупките ще се запълват със студена смес.

Аварийните кърпежи ще продължат през целия зимен сезон. Когато метеорологичните условия позволят, ще се пристъпи към интензивно асфалтиране с топла смес на всички компрометирани улици.