close
България

Започва голямото пътуване за празниците

trafik-zadrystvane

Започва голямото пътуване за празниците. Очаква се още днес трафикът да бъде натоварен по изходите на столицата и магистралите.

За да улесни трафика, КАТ ще ограничи движението на тирове и ще разположи свои патрули по магистралите. Днес забраната за камиони над 12 тона е между 16 и 20 часа, а в понеделник след 14 часа.

За първи път Пътна полиция ще приложи нов режим за регулация на натовареното движение по магистралите. Забраната за движение на тирове остава,  но полицията няма да спира товарните автомобили. За сметка на това ще има полицейски патрули на всички места, където са въведени забрани за движение на тежкотоварните камиони. Отговорността да се спазват разпоредбите ще бъде на самите водачи, които в уреченият час ще трябва да спрат. Идеята е камионите да спират на повече места, а не само където са полицаите, защото при тръгването им след изтичане на забраната се образуват големи опашки, обясни комисар Рапчев. За предпразничните и последния празничен ден ограничението ще важи за всички магистрали и някои първокласни пътища.

Забраната за спиране на движението на камиони над 12 тона предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

• автомагистралите;

• път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – Софийски околоврестън път в посока София;

• път I-1 – от Благоевград до ГКПП „Кулата“;

• път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

• път I-5 Русе – Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;

• път I-9 Варна – Бургас;

• път II-18 Околовръстен път на град София;

• път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 4 март (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 4 март през светлата част от денонощието ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.