close
България

Започна изграждането на обходния път на Ахелой

1

 

Със символична първа копка вчера започна изграждането на обходния път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Отсечката е с дължина 4,5 км, а в строителството й ще се инвестират около 23,2 млн. лв от републиканския бюджет.
„Започваме един от най-важните обекти, защото макар и с малка дължина обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие. Ще направим и невъзможното през лятото част от трасето да се използва, за да улесним пътуването между Поморие и Слънчев бряг“, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе и с изграждането му транзитното движение ще се изнесе извън град Ахелой, ще се повиши безопасността на движение и ще се намали замърсяването на въздуха. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.

„Благодаря на правителството, на МРРБ, на АПИ и на Областна управа за това, че работиха усилено, за да се случи този проект. Не на последно място искам да благодаря и на жителите на град Ахелой, че години наред понасяха този неимоверен поток от автомобили, който минаваше през населеното им място. Надявам се още това лято обстановката значително да се подобри“, коментира заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев.
На церемонията присъстваха още заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, заместник-кметът на община Поморие Кунчо Гайдов, съветници от Общински съвет – Поморие, представители на строителя и надзора.