close
България

Започна подготовката на Фестивала на пясъчните скулптури

festival-pqsychni-figuri

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас се завръща това лято с нови провокации към туристите и почитателите на това изкуство. През тази година ще се проведе неговото 11-то издание, което ще е под мотото „Митове и чудовища“.

22-ма скулптори от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България вече работят по оформянето на приказните фигури. Пясъчният град ще бъде разположен на обичайното място в парк „Езеро“ и ще е отворен за посетители от юли до септември.

Фестивалът на пясъчните скулптури е първият по рода си в България, а неговото дебютно издание се проведе през 2008 година. От тогава интересът към тази атракция не престава да расте, като всеки сезон тя е посещавана от все повече туристи.

Успехът и големият интерес към фестивала се дължат на различните теми, по които всяка година десетки автори създават своите шедьоври от пясък. В търсенето на различни и колоритни образи, които да вдъхнат живот на пясъчния град, организаторите на фестивала се спряха на теми като „Карнавал“ – 2008 год., „Приказни герои“ – 2009 год., „Цирк“ – 2010 год., „Кино“ – 2011 год., „Вълшебен свят“ – 2012 год., „Алея на славата“ – 2013 год., „Приказки от пясък“ – 2014 год., „На сафари с фотоапарат“ – 2015 год., „Кино герои“ – 2016 год., „Пясъчни приказки“ – 2017 г.

Фестивалът на пясъчните скулптури, заедно с „Джаз в Бургас“, бе отличен със Знака на европейските фестивали за периода 2017 – 2018 година. Титлата се присъжда в рамките на проекта „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“. Това е международни признание за значимостта и високото ниво на организираните от Община Бургас събития.

Новини и информация за Фестивала на пясъчните скулптури може да откриете на адрес: sandfestburgas.com.