close
Спорт

Започна рали Твърдица 2019

rali-tvyrdica

Точно в 16:00 часа на площад „Свобода“ в Твърдица бе дадено начало на третия кръг от Националния рали шампионат на България за 2019 г.

19 екипажа преминаха естакадата за церемониален старт, след което ще се отправят към техничните отсечки в Балкана, за да изминат 215 километра, от които 83 състезателни (29 днес и 53 в неделя), разделени в 7 етапа (3 днес и 4 утре).

В 17:40 е предвиден СЕ 1 – „Твърдица“ (19 км), а от 18:55 – СЕ 2 – „Боров дол“ (7,6 км), след което ще се състои и двукилометровия градски етап „Тодор Славов“, именуван на загиналия при нелепа катастрофа в ралито преди 4 години голям български пилот, съобщават организаторите.

В неделния ден състезателите ще направят две обиколки в планината – по две преминавания на етапите Чумерна (7.74 км) и Предела (19 км), но второто минаване на „Предела“ ще бъде с двойна тежест за класирането (т. нар. power stage).

Лидерът в класирането и миналогодишен шампион – Мирослав Ангелов с Skoda Fabia R5 и нов навигатор – Георги Гаджев, е безспорния фаворит за първо място и решителна крачка към нова титла на страната. Тихомир Стратиев с Ford Fiesta Proto и бившия навигатор на Ангелов – Недялко Сивов, ще са екипажът основна заплаха за първенството в рали Твърдица 2019.

Интересна ще е борбата между четирите автомобила Peugeot 208 R2 с екипажи в състав: Петър Гьошев/Димитър Спасов, Даниел Попов/Ангел Башкехайов, Дилян Станков/Йордан Йорданов и Никола Мишев/Явор Брънков, както и Антон Титов/Динко Георгиев със Citroen DS3 R3 Max.

Чуждестранното присъствие остава зад кадър и се състои от сръбския екип на Ненад Вичентич, предоставили автомобила, с който караха в Сливен на Ясен Попов Рейсинг, както и от колоритното медийно присъствие на Тенгиз Пачкория от грузинската информационна агенция – AIPS.

Времето през целия ден бе слънчево, но в последния час се заоблачи и участниците започнаха все по-често да поглеждат към небето, особено с оглед на миналогодишното издание, представляващо 24-часов неспирен дъждовен маратон.