close
България

Започна тактическо учение „Черно море 2018“

voenen_korab

От 18 до 22 юни 2018 г. се провежда тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2018”, което е заключителен етап от подготовката за предстоящото през месец юли национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”.

Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения.

В учението участват общо 25 бойни и спомагателни кораби и катери от състава на флотилията и 2 вертолета АS 565 МB “Panter” от морската авиобаза „Чайка”.

По време на учението ще бъдат отработени следните сериали на море:

– отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник;
– противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели;
– разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение;
– контрол на корабоплаването;
– приемане и предаване на товари на море;
– оказване на помощ на аварирал кораб;
– защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие;
– водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва

На 22 юни 2018 г. в района на пристанище Бургас във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанище с оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали и демонстрация на взаимодействие с МВР за извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията.