close
LifeStyle

Зарядните устройства водят до безсъние

gsm-telefon

Нашият дом не винаги е нашата крепост, а опасностите се крият навсякъде – в кухнята, банята, спалнята, даже в стените. Потенциалните ни врагове често са невидими – плесени, химически вещества, алергени, микроби и бактерии, информира „Труд. бг“.

Много предмети в дома, включително матраците, са покрити с неорганични вещества за огнезащита, които се наричат антипирени. Съжителството с такова вещество за човек може да доведе до чести главоболия, световъртеж. Учени са установили също, че излагането на забавящи горенето вещества може да повлияе на нервната и репродуктивната система, черния дроб и функцията на щитовидната жлеза. Някои антипирени са свързани с рак. За да намалите рисковете, правете мокро почистване в стаята възможно най-често, проветрявайте, дори в студа, редовно бършете прах.

Възглавницата е буквално развъдник на гъбички. Спорите им са във въздуха, но те се размножават на топли и влажни места. Затова е важно да не спите на възглавница с мокра коса, особено ако страдате от астма или синузит. Използвайте възглавници, които могат да се перат редовно. И не забравяйте да сменяте калъфките поне веднъж седмично.

Килимите са истински прахоуловители, както и развъдници на алергени и вредни микроорганизми. Наличието на постелки с ресни в дома ви, особено ако не се минават редовно с прахосмукачка или изтупват, увеличава риска от астма, алергии и други заболявания.

Важно е да не забравяте да поддържате чисти и малките предмети в къщата – меки играчки, фигурки, компютърни клавиатури, дистанционни, дръжки на врати и ключове за осветление.

Знаете ли, че енергоспестяващите крушки, с които заменихме с тези с нажежаема жичка, могат да навредят на кожата ви? Проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, показва, че те излъчват ултравиолетова светлина, която може да причини увреждане на кожата и зачервяване, а трептящата светлина на такава крушка – главоболие. Експерти препоръчват да не се използват енергоспестяващи крушки за нощни лампи, осветителни тела за бюро и нощни шкафчета, в непосредствена близост до които човек прекарва много време.

Зарядните за телефони и електрическите будилници могат да причинят безсъние. Променливият ток, който зарежда телефона и захранва будилника, може да попречи на работата на нашата нервна система. Използвайте зарядни устройства телефона и други джаджи далеч от мястото, където спите.