close
България

Зарязване на лозята в Глушник – с водосвет и конкурс за най-добро вино

DSC_7292

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Йордан в село Глушник по време на зарязване на лозята по повод празника Трифон Зарезан. Кметът на Сливен Стефан Радев присъства на ритуала, информира Пресцентърът на Община Сливен. Той честити празника на присъстващите и пожела плодородна година.

„Районът на село Глушник има най-голямо производство на лозя в общината. За хората тук днешният ден е особено важен и се отбелязва много специално. Пожелавам берекет, добри добиви и цени за стопаните. Нека да пребъде този вековен за нашия край занаят“, каза Радев.

От своя страна кметът на селото Димитър Петков информира, че в землището на Глушник има 3 000 декара лозови масиви. Сортовете са стари и качествени. Основно са засадени червен мискет, ркацители, каберне и мерло. През 80-те години, специално за Глушник, е започнало отглеждането на сливенска шевка. Има по-нови масиви от мускат отонел и румънска шасла.

„Проблемът за лозарите от години е изкупуването на гроздето. Няма фирма, която да го изкупува и разчитаме на хора, които по традиция искат да си правят вино. Тук се произвежда едно от най-хубавото и качествено грозде в региона. Правят се много хубави вина, особено през благоприятна година“, каза Петков.

Двамата с кмета Стефан Радев наградиха победителите в конкурса за най-добро вино, в който участваха 24 винопроизводители. Първите трима, победили за направата на бяло домашно вино, са Здравко Стоянов, Иван Христов и Цветан Тенев. Най-хубаво червено вино са направили Николай Стефанов, Христо Иванов и Христо Василев.