close
България

Заседава Областният център за обхват на децата в образованието

1

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски свика заседание на Областния координационен център по механизма за обхват на децата и учениците в образованието. Заседанието се проведе на 17 септември, с участието на ръководители и представители на институциите, ангажирани с изпълнението на механизма.

Общият брой на децата и учениците на възраст от 5 до 16 години в Сливенска област, които подлежат на задължително обучение, е 27 606. От  тях 2 491 деца са отпаднали от училище през миналата или предходни учебни години.  Сформираните екипи са започнали проверки на адресите им, които трябва да приключат до края на септември, съобщи Илонка Толева, ст.експерт в РУО-Сливен. Броят на децата, чийто статут трябва да се установи, е по-малък в сравнение с предходната година. Информация за децата, които не са се записали през новата учебна година, ще постъпи от училищата и общините в началото на октомври.

На заседанието бяха обсъдени проблеми с използването на общата информационна система във връзка с механизма, както и участието на социалните служби в процеса за обхват в образованието.

Областният координационен център бе създаден със заповед на областния управител Чавдар Божурски съгласно писмо от вицепремиера Томислав Дончев. Целта на центъра е да подпомага и контролира съвместната работа на  РУО, МВР, Дирекция „Социално подпомагане“ и общините за привличането и задържането на децата и учениците в образованието.