close
България

Засилени проверки от “Пътна полиция“-Сливен на товарни автомобили и автобуси

kat

Във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL и съгласно приетия план за провеждане на полицейски операции от 14.05.2018 г. до 20.05.2018 г. на територията на всички държави-членки ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите.

Операцията се налагат поради факта, че при възникване на тежко пътно произшествия с участието на товарни автомобили, последиците и броя на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътни инциденти.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се извършват от съвместни екипи между служители на “Пътна полиция” и Регионалните дирекции “Автомобилна администрация”.

Ще бъдат извършвани проверки  за употреба на алкохол и упойващи вещества, документи на водачите и превозвания товар, използване на обезопасителни колани от пътниците в автобусите,  правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, валиден винетен стикер и други.