close
България

Засилени проверки по пътищата през почивните дни

kat

Започва полицейска акция по пътищата на цялата страна, насочена към контрол на водачите през почивните дни, които се движат по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища, съобщават от „Пътна полиция“.

През часовете, в които се очаква трафикът да е най-голям, по тях ще бъдат разположени допълнителни екипи, които да следят за превишена скорост, употреба на алкохол, наркотични вещества

Повече контрол ще има и в курортите по Черноморието заради повишената употреба на алкохол или употребата на наркотици.

„Контролът ще бъде именно там, тъй като движението през почивните дни е най-натоварено, поясняват от „Пътна полиция“.

Водачите на тирове и камиони също ще бъдат проверявани, но заради договорения „зелен коридор“ камионите няма да бъдат спирани както миналото лято в пиковите часове.

Акцията ще продължи през цялото лято, но през уикенда проверките ще бъдат засилени, повече от обичайното. До този момент в летния сезон, спрямо миналата година, катастрофите с употребили алкохол са по-малко. По-малко са и ранените при катастрофи.

Глобата за употреба на алкохол и наркотични вещества започва от 500 лв. и стига до 1 000 лв., заедно с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. При употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство.