close
България

Затварят пътя Своге – София заради следствени действия

svoge

От 10 до 18 часа днес движението по пътя Своге – София се ограничава за всички превозни средства заради провеждането на процесуално-следствени действия. Обходните маршрути са път II-81 София – Монтана и път III-164 Своге – Искрец – Бучин Проход. Ограничението се налага заради вземане на проби от пътя, където в събота при автобусна катастрофа загинаха 17 души, а други над 20 човека бяха ранени.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че от пътната настилка на мястото на автобусната катастрофа край Своге ще бъдат иззети по реда на НПК проби, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път. От прокуратурата обясниха, че след това ще бъде разрешено започването на ремонт в участъка без каквото и да било забавяне.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщи, че е осигурила необходимата механизация и материали за временно възстановяване на настилката, за да се осигури нормалното експлоатационно състояние на пътя след извършването на следствените действия.

Автобус се преобърна в дере на 25 август. Жертвите на пътния инцидент са 17 човека, а 13 пострадали остават за лечение в столични болници. Разследването на трагедията бе поето от Националната следствена служба. Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса Григор Григоров за причиняване на смърт и нанасяне на телесни повреди на пътниците по непредпазливост.

Обвинението поиска той да е под домашен арест, а съдът се съобрази с прокуратурата. Освен за действията на шофьора разследването се води и в още две посоки – към фирмата превозвач и към състоянието на пътя. /dariknews.bg