close
България

Затвор до 10 години за кражба на фирма

internet-krajba-firma

От една до десет години затвор и конфискация при имуществени вреди предвиждат промени в Наказателния кодекс при установена кражба на фирма – промените бяха гласувани днес от правителството. В законопроекта са заложени и мерки за борба с тероризма – криминализира се финансирането на дейности по набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм.

Ако сега престъпленията с частни документи се наказват с глоба или лишаване от свобода до 2 години, то с промените се предлага затвор от една до шест години за документно престъпление, с което се установява контрол върху юридическо лице, и от една до десет години плюс възможност за конфискация в случаи на претърпени имуществени вреди в особено големи размери.

Друга промяна предвижда лишаване от свобода до четири години, при злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара от лице, работещо във финансовия сектор или в надзорен или регулативен орган. Част от поправките целят по-ефективно противодействие на тероризма, като криминализират финансирането на различни дейности, свързани с това – набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм.

Допълнения се правят и при документалната измама, която освен извършване на терористично престъпление, цели и пътуване с такава цел.