Горещото кафе съдържа повече антиоксиданти – специални молекули, които намаляват възпалението в тялото. Това разказаха пред Daily Mail кардиологът Маджид Басит от болницата Memorial Hermann Hospital of Sugar Land в САЩ, и ендокринологът Ева Квинар.
Лекарят обясни, че антиоксидантите са естествени съединения, които инхибират процеса на окисляване чрез елиминиране на свободните радикали. Свободните радикали или окислителите са странични продукти на множество процеси в човешкото тяло.
Натрупването им уврежда клетките и води до опасни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, бъбречна недостатъчност и рак.
Горещото кафе елиминира по-ефективно свободните радикали. Проучване, публикувано в списание Scientific Reports през 2018 г., установи, че студената версия на напитката има по-малко антиоксиданти.
Това най-вероятно се дължи на факта, че горещата вода извлича повече хранителни вещества от зърнените култури, отколкото студената.
Охладеното или студено кафе обаче има своите предимства. Според ендокринолога Квинар , студено сварената напитка съдържа по-високи нива на магнезий и специални антиоксиданти, наречени хлорогенни киселини. Те помагат за регулиране нивата на кръвната захар и нормализират кръвното налягане, което намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
Освен това студеното кафе е по-малко киселинно от горещото кафе. Това означава, че консумацията му е по-малко вероятно да причини храносмилателни разстройства.