close
LifeStyle

Защо е важно да ядем маслини и от каква страшна болест ни предпазват

maslini

Маслините и всички продукти, приготвени от тях ще помогнат за запазване на здравето, красотата и свежестта ни за дълго време. В една малка маслина се съдържат не по-малко от 100 полезни вещества!

Това великолепно дърво, почитано от древни времена, представлява символ на мъдрост, зрялост и благородство. От клоните на маслиновите дървета са правени венци за победителите в древните гръцки олимпийски игри. В момента културната форма на дървото се отглежда в страните от Северна и Южна Америка, Мала Азия, Северозападна Африка, Австралия, Източна Азия и разбира се край Средиземно море.

Ако всеки ден хапваме по 8 маслини и сезонните салати овкусяваме със зехтин, тогава според експертите това е най-простата и ефективна превенция на рака на гърдата, на стомаха, най-мощното средство срещу сърдечните заболявания и проблеми с кръвоносните съдове. Факт е, че маслините и зехтинът са богати на различни витамини и незаменими мастни киселини, които са отговорни за нормалното функциониране на целия организъм и го предпазват от различни заболявания. Например, те са много полезни при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Маслиновото масло се използва като отлично антибактериално, омекотяващо и овлажняващо средство.

Маслините също са незаменим помощник за свалянето на излишни килограми!

Експериментално е доказано, че зехтинът помага да отслабнете. Полиненаситените мастни киселини, включени в състава, намаляват чувството за глад и стимулират метаболизма. Но не забравяйте, че в една супена лъжица зехтин се съдържат 120 калории. И ако няколко пъти на ден овкусявате салатите си със зехтин, тогава можете и да наддадете тегло. Не трябва да се прекалява!/ zdrave.to