close
Свят

За първи път в историята спътник улови с мрежа космически боклук

kosmicheski bokluk

За първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, съобщи университетът в Съри, Англия, предаде БТА. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник.

„Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита – първото в историята на човечеството демонстриране на технология за активно почистване на космически боклук“, се казва в съобщението.

Въпросният космически боклук е уловен на 16 септември. Видео, на което се вижда улавянето му, е качено на сайта на университета. В рамките на експеримента спътникът уловил кръжаща метална отломка, използвана като имитация на космически боклук. За улавянето й допринесли 6 електродвигателя в краищата на мрежата.

„Резултатите от изпитанията на тази технология ни доставят огромна радост – заяви Гилиелмо Алиети от университета. – Идеята може да изглежда проста, но заради сложността при използването на мрежа в космоса бяха нужни няколкогодишно планиране и упорита работа на инженери от екипа ни.“ На учените били нужни 6 години, за да създадат модел на мрежата.