close
България

Здравноосигурителните книжки вече не са грижа на личните лекари

zdravnoosiguritelna-knijka

Личните лекари вече не издават здравноосигурителни книжки на пациентите си. Всеки може да получи книжките си в офисите на районните здравни каси в страната. Промяната е предвидена в Националния рамков договор за тази година и засяга само пациенти, които все още нямат издадени здравноосигурителни книжки.

От 1 април до сега 220 души са получили здравните си книжки в офисите на столичната здравна каса. Директорът на пресцентъра на Столичната здравноосигурителна каса Ваня Станчева заяви пред БНТ, че става въпрос главно за книжки на новородени деца или на граждани, които просто не са получавали такива книжки от личните си лекари.

Първата здравноосигурителната книжка е безплатна. Издаването ѝ отнема около 5 минути. Тази промяна е била търсена от личните лекари отдавна, защото процедурата по издаването на книжките била доста сложна.

Личните лекари все пак продължават да има задължения – те нанасят данните си в здравноосигурителната книжка. Книжката трябва да се представи и на стоматолозите, работещи със здравната каса, за да могат да отбележат безплатните дейности, които са извършили на пациента през годината.