close
България

Златко Гулеков: Млади хора с любопитство към театъра – това е много обещаващо!

1

С тази убеденост, нагласа, отговорност и удоволствие Златко Гулеков за втори път е председател на журито на втория Национален детско – юношески еатрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен /12 – 14 април/.

Познат не само на сливенската публика и театрална общност, Златко Гулеков – режисьор, актьор, бивш директор на Сливенския драматичен театър, инициатор и основен организатор на Летния театрален университет, а по-късно и на Балканския фестивал на младия театър и Есенен театрален салон, Гулеков продължава с предизвикателствата в изкуството.

Какво сподели той като председател на журито на фестивала в Сливен?

„За мен е и отговорност, и удоволствие. Преди всичко, имаме отговорност като хора, които трябва да се грижат и за възпитанието на младото поколение. Сцената е място, което осветява нашия вътрешен свят и помага на децата, на всички нас, да се пренесем с въображението си в друг свят. Сцената подрежда света и поставя нещата на мястото им. Децата имат естествено артистична природа, те научават чрез играта. Заниманията с изкуство, с театрално изкуство специално, много помага за тяхното развитие, научават се да си партнират, да работят в екип, да общуват с публиката. Това, което е най – важното – успяват да играят, да се забавляват и в същото време – да радват света. Защото ние сме създадени да радваме света. Затова отговорността е много сериозна, но и удоволствие. За мен е привилегия за втора година да бъда председател на това жури“, сподели Златко Гулеков.

Той е доволен, че тази година има повече спектакли в програмата и се надява препоръките към ръководителите на трупите миналата година да са получили вече творческо развитие в новите спектакли.

„Млади хора с любопитство към театъра – това е много обещаващо! А в оценяването обективно е дали публиката успява да сдържи дъха си, докато гледа един спектакъл, или предпочита …да поспи. Театърът е рисковано начинание, все едно дали го правиш или го гледаш. Магията е да се радваш на играта и тя да те държи в онова на ниво на енергия, в което се чувстваш част от всички – в залата и на сцената“, сподели още Златко Гулеков.