close
Свят

Зоран Заев е новият премиер на Македония

zoran-zaev

Лидерът на Социалдемкратическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев бе избран от македонския парламент за нов премиер на страната, предаде репортер на БГНЕС. За него гласуваха депутатите от СДСМ и от двете албански формации – ДСИ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. „За“ кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. „Против“ бяха 44-ма депутати, а 5-ма се въздържаха. В гласуването участваха 111 народни представители в 120-местния парламент. С избора на новото правителство западната ни съседка очаква да сложи край на тежката политическа криза, в която изпадна от началото на 2015 година, а от средата на януари 2016 година се управлява от служебното правителство на Емил Димитриев. Република Македония мина през тежки преговори между четирите парламентарни партии /от бившото Народно събрание, бел.ред./ ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи.

По време тежкия политическси сблъсък Заев обвиняваше режима на Груевски в масово подслушване, в тежко нарушаване на законите и грандиозни корупционни скандали. Според Груевски Заев иска да извърши преврат с помощта на чужди служби. Партиите постигнаха съгласие за провеждане на предсрочни избори, които бяха отложени на два пъти миналата година и които в крайна сметка се проведоха на 11-ти декември 2016 г. Лидерите им постигнаха съгласие и за създаването на Специална прокуратура, която да разследва случаите на корупция и незаконно подслушване. Междувременно подаде оставка и най-силната фигура в Република Македония- братовчедът на Груевски Сашо Миялков, който дълги години ръководеше УБК /Дирекцията за сигурност и контраразузнаване/. ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата, СДСМ-49, ДСИ-10, Движението „Беса“ -5, Албанският алианс-3 и ДПА-2 мандата. След като Груевски не успя да състави кабинет, той върна мандата в край на януари на президента Георге Иванов. В продължение на няколко месеци Иванов отказваше да връчи мандат на Заев за съставяне на кабинет поради опасност от „изпълнение на чужда албанска платформа“. Учредяването и избора на нов председател на парламента бе напълно блокирано от процедурни хватки на ВМРО-ДПМНЕ до 27-ми април. След избора на Талат Джафери от ДСИ за председател на парламента се стигна до тежък инцидент. В парламента нахлуха демонстранти и се стигна до сбиване, при което пострадаха над 100 души, включително и Зоран Заев.

На 17-ми Иванов връчи мандата на лидера на СДСМ, след като Заев подписа декларация, че ще спазва целостта и Конституцията на Република Македония. Междувременно се стигна и до напрежение в отношенията между Скопие и Белград поради присъствието на сръбския агент Горан Живалйевич в парламента в нощта на 27-ми април. От разкритията стана ясно, че той е влязъл с първата група демонстранти в Народното събрание. При представянето на управленската програма пред депутатите Заев заяви, че „новото македонско правителство ще се фокусира върху три теми – икономика, стабилни професионални институции, справедливост за всички и пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО“. „Аз ще обединявам, няма да разделям. Ща свързвам, няма да разделям…Дойде време институциите да работят за гражданите. Ще бъдем самокритични. Македония узря за нов вид политика. Политиците трябва да слушат гражданите. Гражданското общество трябва да се възприема като партньор. Необходими са ни мислещи и действащи граждани. Интелектуалците са длъжни да бъдат част от държавата. Подавам ръка към всички. Република Македония ще бъде държава на всички нейни граждани… Нашата цел е преговорите с ЕС и НАТО да започнат възможно най-бързо и в най-кратък срок. След това да има ръст на икономиката и заплатите. Минималната заплата законно ще бъде увеличена на 12 000 денари /190 евро/ и ще се отнася за всички. Нашата цел е до края на мандата тя да достигне 16 000 денари. Сред приоритетите ще бъде подкрепата за малките и средните предприятия. Ще работим за намаляване на разходите с цел увеличаване на семейния бюджет. Искам да изпратя следното послание – стига реваншизъм и партийни уволнения. Никой не трябва да се страхува за работното си място“, заяви Заев.

В новия кабинет ще има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор. СДСМ ще участва със следните министри Радмила Шекеринска (Отбрана) Оливер Спасовски (МВР), Драган Тевдовски (Финанси), Никола Димитров (МВнР), Рената Десковска (Образование), Любчо Николовски (Земеделие), Мила Царовска (Труд и социална политика), Роберт Алагйозовски (Култура), Дамян Манчевски (Администрация и цифрово общество), Горан Сугаревски (Транспорт), Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси. Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор. /БГНЕС