close
LifeStyle

Идеалната следобедна дрямка трае 90 минути

spane

Независимо дали страдате от лош сън през нощта, или просто се чувствате леко изморени през деня, едва ли има нещо по-хубаво от сладка следобедна дрямка. Колко трябва да дремне човек обаче, за да оптимизира енергийните си нива и да избегне усещането за дезориентация или засилена умора? Отговор на този въпрос дава експерт, цитиран от в. „Дейли стар“ и БТА.

В клип, качен в платформата Тик Ток, д-р Каран Радж обяснява колко точно трябва да продължи следобедната дрямка, за да презаредим „батериите“ си и да изкараме ободрени остатъка от деня.

Експертът предупреждава, че ако времето за сън през деня не бъде добре разчетено, има вероятност след събуждането човек да се почувства по-зле, отколкото преди да си полегне. Това включва дезориентация, обърканост, отпадналост.

И така, каква е тайната на идеалната продължителност за следобедна дрямка?

„Тя трябва да трае 90 минути. Час и половина ви позволяват да преминете през всички етапи на съня. Това е един цикъл на сън. Ако спите по-малко или повече, има голяма вероятност да се почувствате по-изморени“, обяснява д-р Радж.

За набавянето на качествен следобеден сън е най-добре да подремваме в периода между 13 и 16 часа, допълва експертът. По-късната дрямка води до спадане на нивата на аденозина, в резултат на което няма да ви се спи вечерта. Ниските му нива ни карат да се чувстваме будни, а високите – сънливи.

Следобедната дрямка в подходящото време не винаги е възможна в работната седмица, но е отлична за почивните дни.

Д-р Радж освен това препоръчва да не оправяме леглото си сутрин, за да имат завивките достъп до въздух и слънчева светлина – „убийци“ на акарите, които могат да смутят добрия сън през нощта.