close
Свят

Извънредни консултации в Скопие – десетки ранени след сблъсъците, парламентът остава блокиран

makedoniq-protest

Напрегната беше нощта в македонската столица Скопие, след като снощи протестиращи нахлуха в Парламента и нападнаха депутати. Според официалните данни са ранени 77 души, включително полицаи и народни представители.

Сградата на парламента остана блокирана през цялата нощ предава БТВ. След погрома я пазеха полицаи. Гневът на протестиращите е помел изцяло загражденията около народното събрание.

В малките часове на днешния ден вече се появиха информации за около 100 ранени. Сред тях – граждани, полицаи и депутати, включително и лидерът на опозицията Зоран Заев.

Дори и в 4 сутринта част от протестиращите не се разотиваха. Основните възражения тук са срещу т.нар албанска платформа. А притесненията – страната да не се раздели и да не стане двуезична. „Тая платформа е обявяване на война. Нещата, които се искат в нея, се добиват само военен път”, коментира пред БТВ един от демонстрантите.
Очаква се протести да има и днес.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. Той е насрочил извънредна среща с политическите лидери за днес.

Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател. Избран бе етнически албанец – Талат Джафери, който държа речта си на албански.
Безпокойство от случващото се изразиха в съседна Албания и Косово. /trud.bg

Снимка: Радио Слободна Еврпа