close
България

Извършител на грабеж отива в затвора

zatvor

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен съдът наложи ефективно наказание от 4г. „лишаване от свобода“ на Младен П. (на 48 г. от гр. Нова Загора). Той е подсъдим за това, че на 13.06.2017г. в гр. Нова Загора, при условията на опасен рецидив, в съучастие с Ганиме А., като съизвършител, отнели чужди движими вещи – мъжки кожен портфейл  и намиращите се в него лични вещи на обща стойност  над 356 лв. от владението на 73 –годишен мъж от гр. Нова Загора, с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл.199, ал.1, т.4, вр. чл.198, ал.1, предл.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.29, ал.1 б. „а“ от НК, съобщиха от прокуратурата.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Със същата присъда е наложено наказание и на Ганиме А. ( на 25г. от гр. Нова Загора). Тя е осъдена на 2г. „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с изпитателен срок от 5г.  Ганиме А.е подсъдима за горепосоченото престъпление, което извършила в съучастие с Младен П., но при нея не е налице фактът, че тя го е извършила в условията на опасен рецидив, което налага и различна правна квалификация – престъпление по чл.198, ал.1, предл.1. вр. чл.20, ал.2 от НК.

Грабежът е извършен на горепосочената дата  в градския парк в гр. Нова Загора. Пострадалият току що бил взел своята пенсия от пощенския клон в града. Той бил подмамен от Ганиме А., а Младен П. го издебнал в гръб, хванал го за ръцете и го съборил на земята, като за целта използвал сила. Тогава Ганиме А. взела портфейла и двамата с Младен П. избягали. Подсъдимите са задържани на следващия ден от полицейските служители.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен може да бъде обжалвана пред Апелативен съд –Бургас.