close
България

Изграждат нови корпуси за химио и лъчетерапия в Онкодиспансера в Бургас

onkodispanser-burgas

Нови корпуси за лъчетерапия и химиотерапия ще бъдат изградени по проект на Община Бургас в Комплексния онкологичен диспансер. Това съобщи д-р Христо Дечев, управител на здравното заведение. Очаква се до края на юни да бъдат издадени строителните разрешения на двата обекта.

Тази година ще бъде закупен и още един скенер, тъй като към момента Онкото разполага само с един, който се ползва както за рентгенова диагностика, така и за лъчетерапията.

Новият скенер ще се използва само за работата на т.нар. радиохирургия.

Предстои да бъде закупен и Позитронно – емисионен томограф – ПЕТ скенер. Апаратът има способността да улавя развитието на онкологично заболяване в организма на човек значително по-рано, отколкото другите методи за диагностика. Той може да установи развитието на метастазните процеси още в начален стадий.
С ранната диагностика ПЕТ скенерът ще осигури ценна преднина на медиците, която е от изключително значение за успешната борба с раковите образувания. Той ще е стационарен и ще разполага с всички европейски лицензи за извършването на качествена медицинска дейност.

До момента ПЕТ скенери има само в София, Пловдив и Варна, което налага пациентите от Бургас да пътуват дотам, за да могат да се прегледат.

Метаболитна брахитерапия е другият ефективен метод за борба с раковите заболявания, който Комплексният онкологичен център ще въведе  по проект на Община Бургас. Прилагането му дава добри резултати при лечението на костните метастази. При метаболитната брахитерапия в организма се инжектират радиоактивни вещества – радий и метастрон, които атакуват директно засегнатото място. Досега при лечението на подобен тип тумори е прилагано само облъчване. То е намалявало само болковия синдром, без да унищожава раковите клетки.
По-различен подход ще се използва и при лечението на рака и другите доброкачествени заболявания на щитовидната жлеза. При него ще се прилага терапия с медицински радиоактивен йод 131. Лечението ще включва еднодневен престой в болница.