close
България

Изложбата „Котленски мотиви“ в Жеравна

IMG-963c17d375a7d34bfc8787bf130ca942-V

На 3 юни  бе открита заключителната  изложба „Котленски мотиви“ в Художествена галерия „Христо Тодоров“ в Жеравна.

Този път авторката Дора Куршумова и котленските мотив успяха да съберат килимарките от Жеравна, да им припомнят красивите мотиви от многобройните килими, които са излизали изпод сръчните им пръсти. Освен мотивите и моделите на килимите, жените си припомниха песните които са пригласяли пред становете. „Пустите му моми, моми жерунянки…..“ огласи галерийното пространство и доказа, че освен вечността, втъкана в килимите, хармонията е неповторима заради песните с които са вплетени вълнените нишки.

В изложбата на 10 пана са представени повече от 100 мотива от котленски килими – едно свидетелство за постиженията на самобитната килимарска школа. Това тъкаческо изкуство представено от друг ъгъл – с акрилни бои и художествени техники показва многообразието на орнаментите и майсторлъка на килимарките. Специално място е отделено на стилизираната буква „К“, която в миналото, в продължение на близо два века е била знак за отличното качество на котленските килими.

Идейният проект на авторката включва поредица от виртуални и регионални изложби, съчетани с лекции и мултимедия, за да се продължи популяризирането на традицията  на Котленската килимарска школа, както и създаването на експозиция от картини с котленски мотиви. По този различен, интерактивен начин, проектът предлага нова визия на тъкачното изкуство с акцент върху орнаментиката, символиката и характерните за котленските килими цветове. Проектът е насочен към ученици, музейни работници, читалищни дейци, и почитатели на това изкуство за изучаване на характерната техника, за запазване и продължаване на местните традиции.

Представената изложба е част от инициативите по проект „Котленски мотиви“ на Дора Куршумова, подкрепен от Национален фонд „Култура“. Стартира с експониране в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Гостува на Исторически музей – Котел до 2 юни,  а от 3 юни е в  Художествената галерия в Жеравна.

Проектът „Котленски мотиви“ е в рамките на програма „Творчески инициативи“ и се осъществява, благодарение на Национален фонд „Култура“.