close
България

Изложбата с гробницата на Тутанкамон пристигна в Бургас

tutankamon

Експозицията „Тутанкамон – една недовършена любовна история“ вече е в Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли.

Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането на експонатите. Изложбата представя гробницата на „момчето цар“ Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

„Тутанкамон – една недовършена любовна история“ съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Тя гостува за първи път в България по покана и със съдействието на Община Бургас.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта – „Преддверието“ или „Стаята на могъществото и властта“, „Златният трон“ – наричан още „Шедьовърът на стаята“, „Погребалната камера“, „Съкровищницата“ и „Позлатеният олтар“.

Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

„Тутанкамон – една недовършена любовна история“ е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.