close
България

Изтеглиха теста за ДЗИ по български език и литература

stela

Журналистката от в. „Монитор“ Стела Маринова бе определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит днес. Като пожела късмет на зрелостниците тя натисна клавиша и избра комбинация от въпроси за теста и темата за 41 въпрос.

Заместник-министър Таня Михайлова пожела успех на всички зрелостници. Тя ги призова да не се притесняват, да спазват изискванията, да са максимално честни, да работят по всички модули и да положат усилия, за да покажат всичко, което са научили.

Изпитът започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа по Българското национално радио.

На днешния държавен зрелостен изпит се очаква да се явят 55 190 зрелостници. Изпитът ще се проведе в 651 училища, а над 10 000 квестори ще съблюдават реда при провеждането им.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2018 г.