close
Свят

Илън Мъск е вече пред пещерата в Тайланд със своята спасителна подводница

podvodnica ilyn mysk

Aмериканският милиардер и изобретател Илон Мъск обяви, че вече се намира със своята миниподводница край пещерата в Тайланд. Вътре все още са петима души – четири момчета и футболният им треньор, предаде БТА.

„Току-що се връщам от Пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда“, написа в Twitter шефът на компаниите SpaceX и Tesla. Мъск публикува в Instagram видеозапис със спасители от вътрешността на наводнена пещера. Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета Falcon 9 на SpaceX. Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около 2 км по-навътре.

Илън Мъск кръсти подводницата „Дивият глиган“ по името на футболния отбор на блокираните момчета. „Оставям я тук, в случай, че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив“, написа още Мъск в Twitter.

Нищо към момента обаче не сочи, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата. 13 души – 12 момчета и футболният им треньор – се оказаха блокирани в пещерата преди повече от две седмици, след като тя била наводнена частично заради дъждове. Осем от децата вече бяха спасени – по четири в неделя и понеделник.