close
България

Инвалиди по документи: Хора с ТЕЛК работят в строителството или в чужбина

telk

Хора, които получават инвалидна пенсия заради тежки увреждания, всъщност работят в строителството или са избягали на гурбет. В ромската махала в Ямбол на всяка улица, през две-три къщи, живеят хора с ТЕЛК, предаде bTV. От там посетиха адресите, където са болните с висока степен на инвалидност. Една от тях е Вяра Янкова. Според експертното решение от ТЕЛК жената е след тежък инфаркт и се движи трудно. Вяра обаче твърди, че „няма такива работи“.

„Здрава съм напълно „, категорична е тя. За ТЕЛК жената е  инвалид от септември миналата година, но тя твърди, че не знае.

„Не, няма такива работи, може би грешна информация ви дадоха … Здрава-права съм, 10 години съм работила, заради сина си останах да гледам децата, иначе още щях да работя“, казва още Вяра.

На съседната улица е друга жена с ТЕЛК – 75% инвалид след мозъчен инфаркт, както е записано в експертно решение от април 2018 година. Според съпруга й обаче тя работи в чужбина. Заминала е за Германия преди една година. На въпрос какво работи в Германия жена, която според ТЕЛК куца с единия крак и върви с бастун, мъжът й забравя, че я познава.  Най-зле според експертиза от ТЕЛК е 55-годишен мъж на следващия адрес.

В решението е записано, че освен с бастун се движи и с придружител дори на къси разстояния. На място е жена му. През март миналата година ТЕЛК комисията му дава 95 % инвалидност отново с диагноза мозъчен инфаркт. Жена му разказва, че е строител и дори вкъщи не оставал без работа. Общото между всички случаи е не само диагнозата, но и мястото, от което излизат решенията – болница „Свети Пантелеймон“ в Ямбол. Председател на ТЕЛК комисията е неврологът д-р Радостин Иванов,чийто подпис стои под спорните документи.

На въпрос как хора с 75% и 95% ТЕЛК работят по строежите или в чужбина той заявява: „Може да се е възстановила след няколко месеца, инсултът може да е бил 5-6 месеца преди явяването ….“.

Лекарят твърди, че експертизите му са точни и хората са получили внезапно подобрение. Мнението на невролог, който е извън системата на ТЕЛК, обаче е друго. За доктор Димитър Брънков чудотворното изцеление на пациенти с подобна анамнеза е невъзможно.

„И без да съм невролог, щом пише тежка степен, той няма да може да работи, не знам той сигурно няма да може да си сготви вкъщи, а не да работи като строител …Тук пише първа група, как ще работи, след като пише тежка парализа“, посочва д-р Брънков.

Голяма част от решенията на ТЕЛК комисията към ямболската болница са без епикриза, но според председателя й тя не е задължителна. Всеки ден оттам минават средно по 30 души.