close
България

Инж. Павлин Костов: ТЕЦ-Сливен не използва вода от яз. „Асеновец“

pavlin kostov

ТЕЦ – Сливен  не използва вода от язовир „Асеновец“, така че не застрашава водоснабдяването на Сливенска община. Това обяви изпълнителният директор на „Топлофикация“ Сливен инж. Павлин Костов по повод спекулации и с оглед случващото се в държавата, съобщава „Дарик – Сливен„.

По думите му ТЕЦ-ът използва вода от напоителен канал, собственост на  „Напоителни системи “ – Сливен, а водата  идва от река Тунджа, а не от язовир и не е питейна.

Павлин Костов обяви, че „Топлофикация“ Сливен продължава да разширява мрежата си, но е необходимо хората да се научат да се самоограничават.
Към момента  абонатите на дружеството са около 14 хиляди, с тенденция за нови заявки за присъединяване към топлопреносната мрежа.

 „Политиката, която водим е насочена към това, да монтираме на всички клиенти измервателни уреди. Това е необходимо, за да заплащат сметки, които отговарят на реалното им потребление, което означава при топло време, да затварят радиаторите, вместо да отварят прозорците. По този начин ще освободят ресурс и топлина, която да предоставим на други клиенти“, коментира  Костов.

Още от следващия отоплителен сезон ще е задължително всяко жилище да има топломери, като отчитането ще става дистанционно. Предвидено е на първите 40 абонатни станции, които монтират уреди за дистанционно отчитане, да има промоция.

По предвидения план на „Топлофикация“ Сливен още няколко жилищни блока в кв.“Българка“ ще се  включат на централно парно. Полагат се  нови трасета, които ще спомогнат за топлофициране на Седмо училище и близката детска градина.

Ръководството на топлоцентралата излезе с обръщение, в което опровергава твърденията, че в пещите на ТЕЦ – Сливен се изгарят отпадъци, замърсяващи околната среда.

А в края на миналата седмица се проведе Ден на отворените врати, като бе осигурен достъп за всички проявили интерес.Експерти показаха инсталациите за горене на RDF и биомаса, системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в  дружеството.