close
България

Ин витро центърът на УМБАЛ Бургас отпразнува 5 години с десетки деца и щастливи майки

invitro-centyr

Десетки усмивки на децата, заченати в ин витро центъра на УМБАЛ Бургас, озариха зала „Георги Баев“ на Морското казино снощи. Малчуганите бяха специални гости на  петата годишнина от създаването на Звеното по асистирана репродукция на болницата.  Най-големият от тях е момченце на 4 години и три месеца, а най-малкият е роден само преди няколко месеца. Добрата новина е, че на път са още много нови бургазлийчета, защото голяма част от пациентките на Звеното са бременни, някои с близнаци.

„Радвам се, че преди 5 години  проявихме упоритост  и инат, като настояхме Бургас да има Звено по асистирана репродукция. А днес вече имаме 90 щастливо родени деца, които са наша бургаска гордост“, каза кметът Димитър Николов, който бе сред официалните  гости на тържеството. Борбата Бургас да има свой ин витро център започна още през 2009г. Първоначално бе създаден Общински фонд за подпомагане на ин витро процедури, а малко след това се роди идеята градът да има и Звено по асистирана репродукция.

„Благодаря на всички бургаски родители, които повярваха в нас, а не отидоха в други градове. Първата година беше най-трудна, но  след нея доказахме, че екипът работи качествено и доказателствата за това са тук тази вечер“, добави кметът Николов.

На тържеството присъстваха още: зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, директорът на Дирекция  „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ Мая Казанджиева, директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, председателят  на Съвета на директорите на УМБАЛ Бургас и зам.-директор на РЗИ Бургас д-р Вергиния Цанова, д-р Силва Шивачева от Съвета на директорите на УМБАЛ Бургас,  зам.-изпълнителният  директор на болницата д-р Светлозар Георгиев, координаторът по хирургическата дейност д-р Бойко Миразчийски,  Семир Абумелих, Веселин Пренеров от „Ротари клуб – Бургас“, Ваня Христова от Фондация „Искам бебе“ и Мария Жекова от Сдружение „Зачатие“.

За първите стъпки при създаването на Звеното разказа общинският съветник и началник на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. Той показа докладните записки, входирани от различните политически групи през годините, които помогнаха за създаването на Звеното. До момента Общинският съвет е отпуснал  около 720 000лв. за ин витро процедури, което прави Бургас общината с най-много  отделени средства на фона на негативните тенденции за спад в раждаемостта в страната. Само за изграждането на ин витро центъра в началото бяха отделени 200 000лв., като в годините той постоянно бе модернизиран с най-съвременната апаратура. Преди 5 години именно д-р Душепеев се среща със светилото в репродуктивната медицина д-р Павлета Табакова и нейният екип в лицето на д-р Георги Николов, които обучиха бургаските си колеги.

„Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас успя да изгради прекрасен екип. Можем да мечтаем за биолозите и акушерките, които са дясната ръка на д-р Душепеев, защото в София трудно могат да се намерят толкова съвестни и отдадени на професията хора“, заяви д-р Павлета Табакова. В знак на уважение, д-р Душепеев й връчи колаж със всички деца, родени в Звеното.

Едно от бебетата-герои е малката Катерина, която проплака на 24-ти ноември 2016г. Момиченцето е дългочакано бебе,  но заради проблеми с бременността идва на бял свят преждевременно в началото на осмия месец с тегло много по-ниско от нормалното – едва 600 грама. И лекарите правят чудо. Благодарение на обединените усилия на специалистите от Звеното, на  Родилно отделение, Отделението по гинекология, а след това и на  отделението по Неонатология, днес Екатерина е добре и бе на тържеството.

„Благодаря на лекарите, които през цялото време бяха до нас и ни помогнаха“, каза майката на Екатерина – Ева Гогова.

Като всички рожденици и ин витро центърът  отбеляза годишнината с торта, която бе разрязана от председателя на Съвета на директорите на УМБАЛ Бургас д-р Вергиния Цанова и началника на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. А на малчуганите се падна приятната задача да духнат свещичката.

Поздрав към гостите оправиха неповторимите Владимир Спасов и Мария Чернаева от дует „Бургас“, както и малките певци от детска вокална школа към хор „Милка Стоева“. Украсата на тържеството бе дело на парти агенция „Кригея“, а красивата торта на Workshop Butik.