close
България

Искат връщане на полигоните за млади шофьори, експерти в автошколите против

ucheben-avtomobil

Няма достатъчно полигони в България, които да отговорят на нуждите за подготовката на бъдещите водачи. Такова мнение споделиха на експерти и преподаватели в автошколи, след като от транспортното министерство обявиха, че предвиждат връщането на полигона. И в сега действащата учебна методика е записано, че първите няколко урока по кормуване трябва да се провеждат на площадка. Поради липсата на достатъчно полигони, голяма част от тези занимания се правят на частни паркинги.

Според експертите в бранша, връщането на полигона като елемент от изпита за шофьорска книжка, би било безсмислено, защото за подготовката на бъдещия водач е важно обучението да протича на пътя, съобщава БНТ.

Христо Радков – председател на Българско обединение на шофьорите: Много е важно този изпит да се провежда в реална обстановка, когато трябва едно превозно средство да се паркира между два автомобила, то тогава се виждат способностите на водача, а не между някакви колчета, които се научава как да ги заобикаля и нищо повече.

Първите шест занимания от подготовката на водача и сега се провеждат на площадки, където се усвояват основните умения като тръгване, спиране, завой и съобразяване с разстоянията.

Христо Радков – председател на Българско обединение на шофьорите: Tака че, нищо ново няма да направим с това, ако върнем полигона. Единствено това, че ще има един тормоз допълнителен за бъдещите водачи.

Според Христо Радков темата за полигона се повдига периодично и без особен резултат.

Христо Радков – председател на Българско обединение на шофьорите: Сега се говори от министъра на транспорта, който е нов и явно използват неговото незнание в момента и неговите служители му пробутват всякакви отдавна изхвърлени стари манджи, които му ги претоплят.

Не само водачите са сред главните причини за тежките инциденти на пътя, коментира Христо Радков.

Христо Радков – председател на Българско обединение на шофьорите: Според нас поне 40% от произшествията са по вина на пътя. И когато пътят си поеме своята вина и съответно се отстранят нередностите, които са там, тогава нещата ще се променят коренно.

Експертът е категоричен, че преди да предприеме промени, транспортният министър трябва да се срещне с експертите в бранша, за да се набележат реалните проблеми в подготовката на водачите.