close
България

Искат домашен арест за Иван, обвинен в убийството на Никол

syd

Защитата на 15-годишния Иван Иванов от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол Йончева, ще иска домашен арест за момчето. В момента осмокласникът е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“.

Жалбата за промяна на мярката вече е депозирана в съда, а заседанието е насрочено за понеделник, 28 август, от 14 часа.

Според новия адвокат на ученика най-адекватна мярка за задържане би била домашен арест, за да може Иван да бъде при родителите си.

Както вече стана ясно, той е с умствена изостаналост. Назначена му е съдебно-психиатрична експертиза, която да установи дали не страда от психично заболяване.

По непотвърдена информация, тийнейджърът се води на отчет в Центъра за психично здраве. Майка му Донка отрича синът й да е болен. Жената е убедена, че той не е способен на убийство, бил много свит и наивен, по-големите деца редовно го биели.

Разследващи обаче са категорични, че срещу 15-годишния Иван Иванов са събрани достатъчно доказателства, които го уличават в повдигнатото му обвинение. Той самият е направил частични самопризнания пред съдия, в които е казал, че с Никол се скарали затова дали да пушат наргиле.

„Дъщеря ми е била убита съвсем целенасочено. Първо е ударена по главата и е зашеметена. Лявото й ухо беше синьо. След като я е намушкал в асансьора, убиецът е избягал пеша по стълбите, оставяйки детето ми“, споделя пред „24 часа“ бащата на Никол Любомир Йончев.

Той поиска най-строгата присъда за извършителя – доживотен затвор без право на замяна. /dnes.bg