close
Свят

Испанският сенат гласува край на каталунската автономия

ispanski-senat

Испанският Сенат гласува започването на процедура за отнемане на автономния статут на Каталуния, съобщават световните агенции.

По-рано днес парламентът на провинцията обяви отцепване от Испания след референдум, който категорично подкрепи независимостта.

Така правителството на Мариано Рахой вече има право да управлява директно Каталуния от Мадрид, като се очаква днес премиерът на провинцията и неговите министри да бъдат уволнени, а полицейските части да бъдат поставени под правителствен контрол.

Според чл.155 от Конституцията, в следващите 6 месеца трябва да бъдат проведени избори, които да излъчат ново правителство на Каталуния.

Каталунците – жители на богата провинция, които смятат, че носят на гърба си останалата част от страната, особено от началото на кризата насам – проведоха референдум за отделяне.

Централната власт го обяви за незаконен и опита да го провали чрез намесата на тежковъоръжени полицаи в избирателните секции. Въпреки това управляващите в провинцията обявиха съкрушителна победа.

Брюксел и богатите страни членки на ЕС, които наляха много пари в испанската икономика и в момента са сред големите кредитори на Мадрид, обявиха, че няма да признаят независима Каталуния. Отцепването ѝ би се отразило силно негативно на испанската икономика, а и на цялата еврозона. /bTV